Calendian  • Календар алатка за веб-сајт
  • Контактирајте не
  • Политика за приватност

Празници и прослави во 2016 година

Нашиот календар за 2016-та година вклучува празници и прослави. Обележувањето на овие датуми ви овозможува не само да се сеќавате на нив, но исто така и со нетрпение да ги очекувате. Секоја година славиме посебни датуми, но сакаме да се потсетуваме и на други важни датуми. Празниците и другите важни датуми ги потсетуваат луѓето на одредени работи и настани, и овие потсетници се секогаш корисни за една културна нација, како и за нејзините граѓани и нивниот идентитет како единствен народ.

Ако сте подготвени да купите годишен календар за следната 2016-та година, сега е време да го направите тоа. Традиционалните календари сè уште се најомилен формат за голем број луѓе како начин да ги планираат своите денови, недели и месеци на една година, и покрај достапноста на широк спектар на дигитални опции во денешно време.

Како луѓето го користат календарот?

Традиционалните календари од хартија се користат не само да нѝ кажуваат и нè потсетуваат на настаните и случувањата во секој месец, но исто така, често и служат како декорација за да додадат живот и боја на канцеларијата, спалната соба или друга област. Многу календари служат како и за визуелен приказ така и за добро планирање на вашите денови и датуми.

Родендени, собири, празници, состаноци и прослави се сите работи кои луѓето редовно ги ставаат во нивниот календар. Без календар, повеќето од овие датуми може лесно да бидат заборавени од многу луѓе, нивниот календар е нешто во што тие ќе погледнат секој ден од годината.

Календар 2016


Jануари 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Февруари 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29        

Март 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31     

Април 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Мај 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Јуни 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Jули 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Август 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Септември 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Октомври 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Ноември 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Декември 2016
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Превземи годишен календарДали ја сакате оваа убава алатка за календар на вашиот веб-сајт?
Тој се ажурира секојдневно!

Ставете го кодот на вашиот сајт, каде сакате календарот за да се појави:

Оваа алатка ќе изгледа одлично на вашиот сајт!
На корисниците ќе им се допадне - верувајте ни!Која е историјата на календарот?

Примитивните календари и методи за следење на времето се измислени уште во најраните антички времиња на човештвото и се базираат на сончевиот ден и месечевите циклуси. Преку стотици години, бележењето на времето стана сè повеќе и повеќе напредно и разбрано, а сега постои во форма позната како Грегоријанскиот календар. Пред ова беше Јулијанскиот календар, но тој беше заменет поради фактот дека орбитата на Земјата околу Сонцето не беше точна. Во 1582 година Грегоријанскиот календар најпрво се појави во Европа. Како што минуваше времето, тој беше адаптиран во најголемиот дел од остатокот на светот.

Една од големите разлики меѓу постариот Јулијански календарски систем и модерниот Грегоријански календарски формат е начинот на кој се утврдуваат престапните години. Грегоријанскиот календар донесе многу поточна пресметка за високосна година, што резултираше со отстранување на недостатоците на Јулијанскиот календар според кој имаше еден грешен ден на секои секои 128 години. Спротивно на тоа, според Грегоријанскиот календар има еден грешен ден на секои 3236 години.