Calendian



  • Contact us
  • Privacy policy

 

Rusaliile 2016

Rusaliile sunt una dintre cele mai importante sărbători în cadrul cultului penticostal. De fapt, chiar și numele de penticostal vine de la cuvântul grecesc penticosti, care înseamnă cincizecime. Oamenii care intră în cultul penticostal sunt botezați, fiind încredințați de primirea Sfântului Duh, la fel cum l-au primit și apostolii în ziua Rusaliilor. Astfel, penticostalii fac din această sărbătoare, sau acest eveniment, reperul central al vieții creștine.

Sărbătoarea Rusaliilor comemorează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Isus Hristos, în ziua a 50-a după Paști, fiind astfel numită și Cincizecime. În această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor sub forma unor limbi de foc, dăruindu-le acestora darul de a vorbi în diferite limbi, pe care ei nu le cunoscuseră până atunci, iar apoi aceștia au început să propovăduiască Cuvântul lui Dumnezeu în toată lumea. În acest eveniment își are baza accentul pus de cultul penticostal asupra darul vorbirilor în limbi, care este întâlnit foarte des printre bisericile penticostale.

Întrucât Rusaliile au o atât de mare importanță pentru penticostali, aceștia celebrează rusaliile într-un mod special în fiecare an. Deseori se adună bisericile penticostale din mai multe locuri pentru a celebra împreună, într-un mod special, această sărbătoare, prin rugăciune, Cuvânt și cântare. Nu de puține ori sunt prezente și orchestre, care fac ca această sărbătoare să fie celebrată într-un mod și mai măreț.

Și în anul 2016 Rusaliile sunt sărbătorite într-un mod special, ca de fiecare dată. Spre exemplu, în Arad, pe data de 16 aprilie, la Biserica Penticostală “Flacăra Rusaliilor”, a fost o celebrare specială, cu diferiți invitați.

Cu ocazia acestei sărbători, de-a lungul timpului, au apărut și diferite obiceiuri și tradiții, care nu au o bază temeinică în Cuvântul Biblic, dar care au devenit simbolice pentru această sărbătoare. De exemplu, de Rusalii se împodobesc locuințele și în special porțile, cu ramuri de tei, stejar sau plop. Cu această ocazie se desfășoară de asemenea și Jocul Călușarilor, se sfințesc ramuri de tei sau soc pentru a fi folosite apoi în medicina populară, se pocnesc frunze de tei pentru alungarea spiritelor rele.

Așadar, Rusaliile sunt una dintre cele mai importante sărbători creștine, cu importanță foarte mare în cadrul Bisericii Penticostale. Această sărbătoare este celebrată în mod special în fiecare an, iar cu această ocazie au apărut și diferite obiceiuri și tradiții, care sunt practicate de majoritatea creștinilor.